Overname bestaande hypotheek

Op dit moment staat de rente op de hypotheekleningen laag. Dit heeft als gevolg dat de mogelijkheid bestaat dat in je bestaande hypotheek een hogere rente van toepassing is. In dit geval is het aan te raden om even te bekijken of het niet voordeliger is om de bestaande hypotheek om te laten zetten (cq. over te laten nemen), zodat je maandlast weer een stuk lager zal uitvallen. Maar dit kan natuurlijk ook van toepassing zijn wanneer je huidige hypotheekvorm niet meer de ideale is en je graag een nieuwe formule wil die afgestemd is op je huidige behoeften.

Bij een overname komen alsook enkele kosten kijken, dewelke hieronder op een rijtje worden gezet:

  • Wederbeleggingsvergoeding: Dit is een soort boete die je betaalt omdat je een verbintenis had met de bank en deze nu verbroken wordt. De bestaande hypotheek dient vervroegd terugbetaald te worden via de nieuwe hypotheek. Elke bank hanteert bij een vervroegde terugbetaling een "wederbeleggingsvergoedingā€¯ (over het algemeen 3 maanden intrest die berekend wordt op de openstaande schuld).
  • Schrappings- of doorhalingskosten: De bestaande hypotheek is destijds ingeschreven in het hypotheekregister en dient nu opnieuw geschrapt of doorgehaald te worden, waarbij ook enkele kosten worden aangerekend.
  • Hypotheekaktekosten: De nieuwe hypotheek dient opnieuw verleden te worden bij de notaris en hierbij komen dezelfde kosten aan bod zoals we deze reeds gezien hebben.

Een overname kan reeds voordelig zijn wanneer je huidige rente 0,6% hoger ligt dan de actuele rentevoet.

Hypotheekopbouw

De opbouw van de hypotheek (of het totaalbedrag) bij een overname is afhankelijk van verschillende factoren, dewelke hieronder eens op een rijtje gezet worden, nl.:

  • De over te nemen schuld: de huidige restschuld
  • Wederbeleggingsvergoeding:
  • Schrappingskost oude hypotheekinschrijving
  • Hypotheekaktekosten: bestaan uit de registratierechten, aktekosten, erelonen en inschrijvingskosten
  • Eigen geld/inbreng: Bij een overname bestaat er ook de mogelijkheid om eigen geld in te brengen.